Нововолинська центральна міська лікарня

ПРОФЕСІЙНЕ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЛІКАРІВ.

4-5 жовтня лікар акушер-гінеколог жіночої консультації Супоровська Л.В. була учасником науково-практичної конференції «Метаболічний синдром» в м. Києві.

На конференції розглянули сучасні методи діагностики і лікування пацієнток з надлишковою вагою (метаболічним синдромом). До них належать жінки з окружністю талії більше 80 см та ІМТ більше 30. Експерти ВООЗ оцінюють метаболічний синдром як пандемію 21 століття поширеність якого становить 25-30%. За прогнозами ВООЗ до 2025 р. у світі кількість людей з ожирінням досягне 300 млн. осіб.

Пріоритетним напрямком сучасної медицини є збереження фертильності та попередження гормонозалежної патології матки і молочних залоз у жінок з метаболічним синдромом. Обстеження їх потребує роботи мультидисциплінарної команди: ендокринолога, дієтолога, психолога, гінеколога, кардіолога; іноді пластичного хірурга. Відомо, що зайва вага є причиною таких хвороб, як подагра, артрози, цукровий діабет 2 типу, інсулінорезистентність; підвищує серцево-судинні ризики (інсульти, інфаркти); призводить до захворювань шкіри (акне, гірсутизму). Жіночі серцево-судинні ризики включають гестаційну гіпертензію, прекламсію, гестаційний діабет у вагітних та ранню менопаузу і передчасне виснаження яйників у гінекологічних пацієнток. Ускладненням вагітності жінок із зайвою вагою є також передчасні пологи, народження низьковагових дітей, а також вищі показники летальності серед новонароджених. Основними рекомендаціями для жінок із метаболічним синдромом є:

1. Споживати низькокалорійну їжу.

2. Збільшити фізичні навантаження (ходьбу).

3. Уникати стресових ситуацій, які часто призводять до «заїдання» проблем.

Отримані на конференції знання допоможуть лікарю і пацієнтам на практиці.