Нововолинська центральна міська лікарня

Про пресотерапію

Управління комунального некомерційного підприємства «Нововолинська центральна міська лікарня» надає роз’яснення на звернення до мешканців міста Тетяни Борновицької у сприянні вирішення питання забезпечення лікарні комплектуючими нарукавниками до апарату пресотерапії:

Шановна пані Тетяна, безумовно Ваше звернення до мешканців міста не залишило нас – управління лікарні і лікарів-спеціалістів, що займаються лікуванням пацієнток з онкологічними захворюваннями, після оперативних втручань на молочній залозі, байдужими. Але хотілось би надати кваліфіковану, конкретну, професійну інформацію щодо такого виду лікування, як пресотерапія. Ваше особисте переконання та погляд на це не несуть в собі достовірних даних та фактів про реальну ситуацію та роботу закладу по використанню згаданого Вами обладнання і потребують певного роз’яснення.

Сам метод лікування – пресотерапія, відноситься до додаткових методів фізіотерапевтичного лікування і не входить в жоден медичний протокол, який є основним директивним документом лікування будь-яких захворювань.

Так, використання пресотерапії при таких патологічних станах, як варикоз нижніх кінцівок, післятравматичні та післяопераційні набряки, мязево-тонічний синдром, зняття втоми, важкості в ногах, целюліт, корекція фігури - є ефективним в комплексі з основними методами лікування основного захворювання, що привело до такого стану. В 2018 році за кошти міського бюджету було закуплено апарат для пресотерапії в комплекті з аплікаторами на нижні кінцівки. Від початку введення в експлуатацію апарату (грудень 2018 року) проведено близько 700 процедур, в середньому в місяць - 50. Іноді, при збільшенні кількості пацієнтів за скеруванням лікарів на пресотерапію проводиться попередній запис. Тому говорити про те, що апарат простоює, не приходиться.

Так, зараз в період карантину припинено відвідування фізіотерапевтичних кабінетів амбулаторними пацієнтами, але це лише справа часу. Особливо процедура користується популярністю серед жінок, що прагнуть відкоригувати свої форми. Але поряд з тім, що пресотерапія- це метод, який широко використовується в косметології, сеанси такого масажу в нашому закладі проводяться переважно з лікувальною метою. Але існує і цілий ряд протипоказів для пресотерапії при окремих захворюваннях та станах - таких, як злоякісні новоутворення, що може сприяти розповсюдженню процесу, набряках при серцевій недостатності, захворюваннях печінки, переломах, гострих запальних процесах шкіри, нирковій недостатності.

Пресотерапія при лімфостазі верхніх кінцівок після оперативних втручань на молочній залозі – не є панацеєю і основним радикальним методом лікування застою лімфи в кінцівці і не може використовуватись як рутинний метод. Не кожній жінці даний вид компресії може бути показаний, а більшості навидь і протипоказаний. Призначає такі процедури лікар-спеціаліст (онколог, мамолог) індивідуально. Тому Ваше розуміння, що апарат, що знаходиться в лікарні, не доукомплектований основними складовими – це не вірно.

Про медичну реформу, що триває третій рік, знають багато хто, але не всім відомо як заклади охорони здоров’я фінансуються в нових умовах перебудов.

Наша лікарня підписала з головним органом державного фінансування медичних послуг- Національною службою здоров’я України кілька договорів на окремі основні пакети медичних послуг. Основною умовою підписання договору з НСЗУ – є забезпечення спеціальним медичним обладнанням згідно наданого переліку. В жоден пакет медичних послуг, що мають відповідати умовам закупівель, НСЗУ не включені апарати для пресотерапії.

Основний принцип фінансування закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану вторинну медичну допомогу, до яких відноситься КНП «НЦМЛ», – це оплата за пролікований випадок в стаціонарі, амбулаторне відвідування – в поліклініці, окремо за пологи, інсульти, за надання медичної допомоги хворим на COVID – 19 та інше. Для забезпечення проведення реабілітаційних заходів пацієнтам з патологією опорно-рухового апарату, при патології нервової системи для потреб відділення фізичної та реабілітаційної медицини Нововолинської центральної міської лікарні за кошти місцевого бюджету закуплено медичного обладнання на суму 5,8 тис. грн. та триває закупівля на 39,4 тис. грн. – це ортези, платформи, засоби для позиціонування, балансири, обладнання для відновлення сенсорних і рухових функцій.

Коли лікарня зможе працювати в звичайному режимі по закінченню карантинних обмежень, кожне відділення, в тому числі і відділення фізичної та реабілітаційної медицини, повинне самостійно заробляти кошти на заробітну плату працівникам, на господарські потреби, витратні матеріали медичного та не медичного призначення, на лікарські засоби, лабораторні та інструментальні обстеження та інші потреби, отримуючи кошти від НСЗУ за надані медичні послуги.

Існуючої в минулому державної субвенції, як дотації закладам охорони здоров’я не залежно від кількості пролікованих пацієнтів, тепер не буде.

Тому наша лікарня завдяки постійної підтримці міської влади прикладає максимум зусиль на забезпечення якісної медичної допомоги всім, хто звертається і довіряє медикам, а таких людей, повірте, багато. Краще поспілкуйтесь, пані Тетяна, з тими, кому врятовано життя, кому допомогли і вилікували, можливо тоді Ви і самі станете більш розсудливою і об’єктивною у своїх висновках.

 

Управління КНП «НЦМЛ»