Нововолинська центральна міська лікарня

Нововолинська лікарня готова до роботи в умовах госпітальних кластерів

КНП «НЦМЛ» є єдиною опорною лікарнею Володимирського району і має всі необхідні критерії для того, щоб мати статус кластерної лікарні Волинського госпітального округу.

Із жовтня 2021 року в лікарні почало повноцінно функціонувати укомплектоване відділення екстреної медичної допомоги, в якому на даний час розгорнуто 7 ліжок і надається медична допомога на рівні сучасних Європейських клінік. Відділення одне з 7 відділень області.

Усі структурні підрозділи повністю забезпечені найновішим обладнанням провідних світових брендів, діагностичні відділення - сучасними УЗД апаратами, фіброскопами, бронхоскопами та іншим. 

Маємо найсучаснішу систему аргоноплазменної коагуляції для зупинки кровотеч.

Для статусу кластерної лікарні необхідне відділення, яке може надавати медичну допомогу у разі надзвичайних ситуацій (ковід, масове поступлення паранених). Єдине таке відділення в районі є в Нововолинській лікарні. Воно оснащене центральним киснем, санпропускником, операційною, палатами інтенсивної терапії, апаратами ШВЛ, мобільною рентгенологічною системою, УЗД апаратами, підготовленими медичними бригадами, з двома окремими входами та під’їздами для автотранспорту, укриттям.

Для діагностики, раннього виявлення та своєчасного лікування серцево-судинних захворювань найефективнішим дослідженням є ангіографія. Враховуючи, що лікарняні заклади Нововолинського кластеру не мають ангіографа, а зона доїзду до Луцька більше 100 км і 60 хв. доступності, придбання ангіографа – обов’язкова й безальтернативна умова для якісного надання медичної допомоги та можливості працювати, як кластерна лікарня. 

Оголошено торги для закупівлі лікарнею за власні кошти ангіографа, який планується придбати у вересні-жовтні та до кінця року розпочати надання медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями. 

Відділення анестезіології та реанімації повністю оснащене усім необхідним, щоб рятувати життя. 

В операційних є два найновіші наркозно-дихальні апарати, які дають можливість забезпечувати знеболення (наркоз) не лише новонародженим, а й людям з важкою серцево-судинною та іншою патологією. Маємо 22 апарати ШВЛ. 

Розвиваємо акушерсько-гінекологічний напрямок. За 2021 рік прийнято 436 пологів ( 44% - у мешканок інших ОТГ, міст та областей). За 7 місяців поточного року прийнято 270 пологів (50% породіль - інагородні).

Запроваджено безболісні пологи (епідуральна анестезія). 

Зроблено ремонт у палатах для спільного перебування матері та дитини, придбано нові ліжка для вагітних та сучасні ліжка для пологів.

В лабораторії - найсучасніші аналізатори для проведення досліджень, якість яких щорічно перевіряється й підтверджується провідними діагностичними лабораторіями.

Травматологічно–ортопедична служба є однією з найпотужніших в області. Наявна рентгенівська система, ортопедичний стіл для ендопротезування суглобів й проходить процедура закупівлі артроскопічного обладнання. Проводиться підготовка для проведення ремонту рентгенопераційної.

Для статусу кластерної лікарні обов’язковим є наявність хірургічної допомоги дітям. На сьогоднішній день в лікарні надається хірургічна допомога за усіма напрямками: дитяча хірургія, анестезіологія, травматологія та ортопедія, урологія, гінекологія, офтальмологія, отоларингологія.

У період спалаху ковіду найєфективнішим було киснезабезпечення хворих. Зараз лікарня забезпечена трьома альтернативними джерелами киснепостачання: рампа з кисневими балонами, кріогенний кисневий газифікатор та киснева станція, яка вироблятиме кисень з повітря.

В лікарні два роки функціонує відділення реабілітації, яке надає реабілітаційну допомогу дорослим і дітям після травм і захворювань, у відділенні розгорнуто стаціонарні ліжка для найважчих пацієнтів, на яких успішно проліковано 112 хворих. 

Відділення оснащене всіма необхідними реабілітаційними засобами та укомплектоване спеціально підготовленим медичним персоналом. У цьому  відділенні проходять реабілітацію після травм та поранень наші захисники.

Надається медична допомога з застосуванням тромболізисної терапії хворим з інсультом, з перших днів хвороби розпочинаються відновні реабілітаційні заходи. Для своєчасної діагностики інсультів, інших захворювань та травм в лікарні функціонують два комп’ютерних томографи, один з яких власний.

Найбільшою цінністю нашої лікарні й незаперечною перевагою є високопрофесійний дружній злагоджений колектив, який підсилили 17 внутрішньопереселених лікарів. Усі медичні працівники є фундаментом, на якому завдяки знанням, вмінням працювати й постійно вдосконалюватись, ми впевнено можемо розбудовувати якісну медичну допомогу, й бути однією з трьох кластерних лікарень Волинського госпітального округу.